RUTAVDRAG

RUT-avdraget kan användas för att dra av pengar från skatten för hushållsnära tjänster. Hit räknas det arbete som vi på Damma och Städa utför. Tvätt, rengöring och underhåll är några av tjänsterna som ingår i RUT. Flyttstädning kan exempelvis dras av i deklarationen.


ROT och RUT

Det finns också något som kallas för ROT-avdrag, som används vid olika typer av rotarbeten. Här finns till exempel renovering av kök och badrum och finsnickeri.

RUT-avdrag är en form av skattesubvention, och står för ”rengöring, underhåll och tvätt”. Det kan göras för kärnverksamheten i hushållsarbetet och kan dras för en bostad, fritidshus eller bostad som tillhör förälder. Exempel på hushållsarbeten där RUT-avdrag får göras är klippning av gräsmatta, flyttstädning och läxhjälp. Även dammsugning, diskning, dammtorkning och fönsterputsning, samt städning av lådor och skåp, kyl och frys och altaner ger möjlighet till RUT-avdrag. Byte av säkringar och glödlampor och rengöring av spisfläkt är andra områden som kan användas till RUT-avdraget.

Hur mycket kan jag dra av?

RUT-avdraget kan användas för tjänster till ett värde av högst 50 000 kronor per år och person. Det finns möjlighet till avdrag med maximalt 50 procent, eller 25 000 kronor. Materialkostnad och kostnader för resor, utrustning och administration ger inte möjlighet till avdrag.

För att kunna använda rutavdraget behöver du vara minst 18 år. Du ska ha varit obegränsat skattskyldig under beskattningsåret, och ha betalat för det utförda RUT-arbetet.

Du behöver inte själv ansöka om RUT-avdraget, det gör företaget som har utfört arbetet. En del av den utförda arbetskostnaden dras av på fakturan. Om RUT-avdraget ska bli godkänt får det inte utföras av närstående som make eller släkt. Den som ansöker kan inte heller använda sin egen firma för husarbetet, eller andra bolagsformer som aktiebolag. För att få RUT-avdrag kan du anlita någon med F-skatt, anlita en privatperson med A-skatt utan F-skatt eller få det som en förmån från din arbetsgivare.

KONTAKTA OSS

Damma Och Städa Borås             Damma Och Städa Göteborg
Getängsvägen 14                           Hildedalsgatan 26
504 68 Borås                                   417 05 Göteborg

Borås: 033-7246343                       Göteborg: 031-3846565
Borås: 0700-18 38 68
Borås: 0735-53 33 69

E-POST

OFFERT/STÄDNING
damma.stada@hotmail.com (FÖR BORÅS)
goteborg@dammastada.se (FÖR GÖTEBORG)